… pisze o trudnościach i możliwościach działania

Raz słońce, raz deszcz…

rehabilitacja

14 cze 2023

Rehabilitacja to dziwny „potwór”. Dziwny i straszny. Najpierw miły i nawet pomaga. A potem…? Atakuje znienacka i straszy po nocach. Chodzi tu o oczekiwania i realne efekty. W mojej sytuacji, czyli sytuacji w której nie mówimy o regeneracji stawu lub mięśnia, tylko tkanki nerwowej jest…

Autor: Krystian z Agere

Bądźmy razem w Społeczności Pomimo, grupie osób które podejmują się działania pomimo niepełnosprawności spolecznosc.agere.org.pl

Brutalna prawda

Efekty są takie, że raz są lepsze, raz niewyraźne, raz znowu takie sobie lub żadne. Raz mam dużo sił i wyraźnie widzę, ze stać mnie na więcej niż powiedzmy miesiąc temu… ale dzień później mam „kryzys”, czuję się beznadziejnie lub po prostu słabo, spałbym ciągle, słabo mi i w ogóle mam wrażenie, że nastąpił jakiś regres.

A czasem wracam po prostu z rehabilitacji i nie widzę sensu jej ciągnięcia. Było byle jak i jest byle jak. Jak nie postawiłem kroku do przodu, taki ciągle nie stawiam. Więc w końcu jest lepiej, czy beznadziejnie?

Powolutku

Otóż prawda jest taka, że efekty można przyrównać do wykresu sinusoidy. I to normalne, tak to właśnie wygląda u każdego, choćby każdy chwalił się, że za każdym razem efekty są super.

Czasem jest tak, że jakby idziemy w górę, jest dobrze, wyraźnie się poprawia. Osiągamy szczyt. A potem z górki na pazurki. Nagle gorzej, brak sił i chęci do życia. Dno. I znowu do góry. Coraz lepiej. Prawdziwy rollercoaster!

Misz-masz z happy-endem

Właśnie tak mam—i to często nie tuż po rehabilitacji, ale dniami i tygodniami. Ty też tak to odczuwasz? A jeszcze na to się nakłada wpływ pogody—jeśli jesteś meteopatą, tak jak ja.

To oznacza, że na efekty fizjoterapii nakłada się to, czy akurat dobrze się czuję, czy źle z powodu ciśnienia atmosferycznego. A może pada deszcz? Wieje wiatr? Zbliża się front? Masz tak, że to ma znaczenie?

A może akurat źle spałeś lub zjadłeś grochówkę i fruwasz… To wszystko się sumuje i w efekcie... jest dziwnie i niejednoznacznie. Raz lepiej, raz gorzej. Różnie. Co więcej, nawet gdy jest lepiej, to czasem jest gorzej ;) Kto to zrozumie?

Ja mam z tym problem. A inni ludzie, otoczenie czasem autentycznie nie rozumie i się denerwuje. „No przecież już to robiłeś...” Tak, dwa dni temu robiłem, ale teraz chwilowo nie jestem w stanie. No tak już mam.

Wczoraj i dziś

Odpowiedzią jest czas. Długi czas—miesiące i lata. Dopiero z tej perspektywa widać, że naprawdę jest lepiej! Że fizjoterapia i inne metody rehabilitacji dają dobre efekty, które się z dnia na dzień, z mięsiąca na miesiąc sumują.

A więc nie widać tego od razu, ale jest lepiej i jest tendencja zwyżkowa... Rok temu tego a tego bym nie zrobił, a teraz zrobię… ale tylko tego „dobrego dnia”. Naprawdę czasem to trudno wytłumaczyć. Trzeba przyjąć, że tak jest—i już.

Rehabilitacja to wzloty i upadki. I to jest norma. Przeszło dziesięć lat fizjoterapii i innych ćwiczeń nauczyło mnie tego, że spadek formy jest czymś normalnym. Co więcej, mimo że to "podłamuje", po takim złym okresie potrafi być dużo lepiej. Ale na efekty czekasz miesiącami lub latami, nie 2 tygodnie jak to niektórzy wmawiają. Pamiętaj.

przeczytaj jeszcze:

Gdzie chciałbyś pojechać, co zobaczyć?

Informacje, które podasz przez ten formularz trafią do Agere Fundacji. Będzie ona ich administratorem. Możesz je modyfikować lub nakazać usunięcie. Jeżeli informacje te będą upubliczniane to tylko za Twoją wyraźną zgodą. Szczegóły na stronie Reguły Prywatności

Witryna fundacja.agere.org.pl powstała dzięki dotychczasowym darowiznom od Patronów Agere.

Ta witryna daje jedyny taki pozytywny komunikat i impuls do działania dla osób niepełnosprawnych, motywujący ich do planowania i spełniania marzeń. Jej utrzymanie wymaga pracy konkretnej osoby oraz wykupienia domeny i hostingu. Pokrycie tych kosztów jest możliwe dzięki wsparciu Patronów Agere z  www.patronite.pl/agere/ .

Gdzie chciałbyś pojechać, co zobaczyć?

A oto i statut Agere Fundacji, jakby ktoś chciał poczytać :)

fundacja.agere.org.pl (c) 2023-2024
Agere Fundacja witryny@agere.org.pl

Kreacja witryny możliwa dzięki framer.com

Witryny Agere w ramach domeny agere.org.pl stworzone są przez osoby niepełnosprawne działające w ramach Agere Fundacji.

Dołącz do nich!

Gdzie chciałbyś pojechać, co zobaczyć?

A oto i statut Agere Fundacji, jakby ktoś chciał poczytać :)

Agere Fundacja

Aktywizacji Osób Niepełnosprawnych

... jest zarejestrowana pod numerem